NACHT VAN DE STERREN 2024

Van tot

Gratis evenement zonder reservering

>> De activiteiten van de Dag van de Astronaut sluiten op deze dag om 16.30 uur <<

De Nacht van de Sterren 2024: Duik in het Universum in het hart van het Euro Space Center op donderdag 8 augustus

Het Euro Space Center nodigt u graag uit voor een magische en unieke avond: De Nacht van de Sterren 2024. Dit uitzonderlijke evenement vindt plaats op donderdag 8 augustus, samenvallend met de piek van de Perseïden, wat een zeldzame gelegenheid biedt om tussen de 70 en 110 vallende sterren per uur te observeren.

Waarom 8 augustus?

De Nacht van de Sterren wordt op dit specifieke moment georganiseerd om te profiteren van de piek van de Perseïden, een spectaculaire meteorenregen die elk jaar in augustus zichtbaar is. Dankzij de nieuwe maan enkele dagen later zullen de observatieomstandigheden ideaal zijn om niet alleen vallende sterren te bewonderen, maar ook nevels en sterrenstelsels in een buitengewoon heldere hemel.

Naast de vallende sterren zullen er sterrenkundeverenigingen aanwezig zijn om bezoekers de wonderen van de nachtelijke hemel te laten ontdekken via hun telescopen, waaronder waarnemingen van de Maan en zichtbare planeten zoals Saturnus en Jupiter.

Nieuwigheden en Hoogtepunten van de Editie 2024

Het Euro Space Center vernieuwt zich dit jaar met nieuwe en boeiende activiteiten:

 • "Muziek en Astronomie" met Yaël Nazé en Anaïs Rauw: Duik in het sonore universum van de sterren met een unieke performance die wetenschap en kunst combineert, waarbij de fascinerende kruising tussen muziek en astronomie wordt verkend.
 • Theatervoorstelling "Het licht verslindt de duisternis" door Frédéric Jomaux: Een poëtische en humoristische voorstelling over de impact van lichtvervuiling op fauna en menselijke gezondheid, evenals op de zichtbaarheid van de sterrenhemel.

Programma van de Avond:

 • Vanaf 16:30 uur: Zonsobservatie: Ontdek onze ster van dichtbij dankzij gespecialiseerde telescopen.
 • Vanaf 17:30 uur: workshops spectroscoop, FM-ontvanger, Marscapsule en veel meer
 • Tijdens de avond:
  • Begeleid planetarium: ontdek in ons auditorium de planeten van ons zonnestelsel, de verschillende sterren evenals de sterrenbeelden en nevels met onze astronomie-expert.
  • Lezing “Wild Wild Space” - André Fusfa: De ruimte is overal om ons heen. 100 km boven ons hoofd, maar ook in vele aspecten van ons dagelijks leven. Het universum bekijken is de duizelingwekkende grootsheid voelen. Naar de ruimte gaan is jezelf blootstellen aan vele dodelijke gevaren. Dus waarom al die ophef om niets?

Interessante Feiten over de Sterren en de Perseïden

 • De Perseïden: Deze meteorenregen dankt zijn naam aan het sterrenbeeld Perseus, omdat de vallende sterren vanuit dit punt in de hemel lijken te komen. De brokstukken komen van de komeet Swift-Tuttle, die een spoor van stof en deeltjes achterlaat.
 • De Vallende Sterren: Hoewel we ze "vallende sterren" noemen, zijn het eigenlijk kleine stukjes kometen of asteroïden die verbranden bij het binnenkomen van de aardatmosfeer, waardoor spectaculaire lichtsporen ontstaan.
 • De Maan en de Planeten: Astronomische waarnemingen tijdens de Nacht van de Sterren maken het mogelijk fascinerende details van planeten zoals de ringen van Saturnus en de manen van Jupiter te zien, evenals de kraters en bergen van de Maan.

Vermaak en Animaties:

 • Astronomieclubs: Ontdek en wissel uit met gepassioneerden.
 • Grimeur: Laat u schminken met sterpatronen.
 • Muziek op het Zonplein.
 • Hemelse verhalen: Dompel uzelf onder in magische verhalen.

Catering:

Het Voyager Café zal de hele avond open zijn om u te laten genieten van culinaire heerlijkheden onder de sterren.

Nachtelijke Waarnemingen

Vanaf 22:30 kunt u natuurlijk genieten van de vallende sterren, maar ook van Saturnus, Jupiter, de Melkweg en vele andere wonderen dankzij de aanwezige astronomieclubs die hun observatie-instrumenten ter beschikking stellen.

Doe met ons mee en laat u betoveren door de magie van de sterren!

Do Not Track gedetecteerd